مقاله نظریه های سلامت روانی

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله نظریه های سلامت روانی

تعداد صفحات: ۳۷

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

سلامت، نیاز اساسی انسان است که فرد پیوسته در جهت رسیدن به آن تلاش می کند(کیلر[۱]، ۱۹۸۴). سلامتی سرچشمه زندگی است نه وسیله ای برای آن، سلامتی مفهومی کاربردی دارد که افزون بر توانایی جسمانی افراد بر جنبه روانی و اجتماعی آنان نیز تاثیر می گذارد (شفیلد[۲]، ۱۹۹۸). سلامت عمومی  عبارت است از رفاه کامل جسمی ، روانی و اجتماعی فر د ,که بین این سه جنبه تأثیرمتقابل و پویا وجود دارد. بنابراین, سلامت روان به عنوان یکی از ملاک های تعیین کننده سلامت عمومی افراد درنظر گرفته می شود؛ که مفهوم آن عبارت است از احساس خوب بودن و اطمینان از کارآمدی خود،اتکاء به خود ، ظرفیت رقابت ، تعلق بین نسلی و خود شکوفایی توانایی های بالقوه فکری، هیجا نی وغیره(گزارش جهانی سلامت ، ۲۰۰۱ ). سلامت روانی یکی از مهمترین عوامل موثر در ارتقاء و تکامل انسان ها محسوب می شود. هدف سلامت روان، پیشگیری از وقوع ناراحتی ها و حفظ سلامت روانی به منظور ایجاد یک محیط فردی و اجتماعی سالم و مناسب و همچنین درمان اختلال های روانی و پیشگیری از مزمن شدن بیماری در افراد است. سازمان بهداشت جهانی[۳] در سال ۱۹۴۶ ، سلامتی را چنین تعریف کرده است: حالت رفاه کامل جسمی ، روانی و اجتماعی و نه فقدان بیماری یا معلولیت.در این تعریف سه بعد جسمی از نظر پزشکی و روانی از نقطه نظر روان شناسی و اجتماعی به جهت ابعاد روابط سالم با محیط مد نظر می باشد(خیر آبادی، ۱۳۸۱).

 

واژه های کلیدی:سلامت روانی، بهداشت روانی، اصول بهداشت روانی، نظریه ها

 فهرست مطالب

چکیده ۵
مقدمه ۶
سلامت روان و تعریف آن ۸
اصول بهداشت روانی: ۱۳
خصوصیات افراد دارای سلامت روانی: ۱۴
عوامل موثر در تامین سلامت روان: ۱۷
نقش خانواده در تامین سلامت روان: ۱۷
نظریات مرتبط با سلامت روانی: ۱۸
۱- نظریه ی زیگموند فروید: ۱۸
۲- نظریه ی آدلر: ۱۹
۳-دیدگاه یونگ ۲۰
۴- نظریه ی سالیون: ۲۰
۵- نظریه ی کارل راجرز: ۲۱
۶- نظریه ی آلبرت الیس: ۲۲
نظریات نوین مبتنی بر شناخت درمانی: ۲۳
۱- نظریه ی ویلیام گلاس: ۲۴
۲- نظریهی اسکنیر: ۲۴
۳- دیدگاه مازلو ۲۵
۴-دیدگاه فروم ۲۶
۵- دیدگاه موری ۲۶
۶-دیدگاه اریکسون ۲۷
۷- نظریه شناختی آلبرت الیس ۲۷
نتیجه گیری ۲۹
منابع و مآخذ ۳۱

 منابع

۱-  طیبی، جواد(۱۳۸۴). بررسی وضعیت بهداشت روانی دانشجویان دانشگاه تربیت معلم سبزوار، مجله علوم پزشکی و خدمات بهداشت درمانی سبزوار، دوره۱۲،شماره ۴، ص­ص ۴۱-۳۴٫

۲- خیرآبادی،غلامرضا، یوسفی،فایق (۱۳۸۱). بررسی سلامت روانی بالای ۱۵ سال شهری استان کردستان وعوامل مرتبط با آن. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان سال۶ شماره۲۴ ص ۳۴- ۳۸ .

۳- سادوک،کاپلان(۱۳۷۶). خلاصه روانپزشکی (جلد سوم). ترجمه: نصرت اله پورافکاری، انتشارات شهراب تبریز.

۴- آقاجانی سعید،اسدی نوقابی احمدعلی، (۱۳۸۱)، نظریه مشاوره و روان درمانی، تهران، مرکزنشردانشگاهی.

۵- شاملو، سعید (۱۳۷۶). بهداشت روانی. تهران: انتشارات رشد.

۶- سازمان جهانی بهداشت ( ۱۳۷۳) ادغام بهداشت روان درمراقبت های بهداشتی اولیه شاه محمدی د،باقری یزدی ۴۳پلاهنگ .چاپ اول .تهران انتشارات مجتمع علمی وفرهنگی

۷- کاپلان، هاروارد ؛ سادوک، بنیامین (۲۰۰۳) خلاصه روانپزشکی. ترجمه: نصرت اله پورافکاری (۱۳۸۴). تبریز: انتشارات ذوقی.

۸- آزادحسین،(۱۳۷۸)سلامت روان از دیدگاه الیس، فصلنامه اصول بهداشت روانی، شماره چهارم.

۹-  لشکری، محمد(۱۳۸۱). بهداشت روانی در اسلام. مجله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشت-درمانی قزوین، شماره۲۲، ص­ص۷۶-۷۲

۱۰- میلانی فربهروز، (۱۳۷۴)،روانشناسی کودکان و نوجوانان استثنایی، تهران، نشر قومس.

 مقدمه

ریشه لغوی واژه انگلیسی «health» در واژه های«haelth»،«haelp» به معنی کل و (heal) «haelen» انگلیسی قدیم و کلمه آلمانی قدیم«heilen»و«heilida» به معنی کل قرار دارد.

گراهام[۱](۱۹۹۲) این ریشه لغوی را با کلمات انگلیسی «halig» و آلمانی قدیم «heilig» که به معنی مقدس است ارتباط داده است. بنابراین از نظر ریشه شناسی لغوی سالم بودن به معنی کلیت داشتن یا مقدس بودن است بدین ترتیب شامل ویژگی‌های معنوی و فیزیکی است. از نظر سارتریوس سلامتی غیرقابل رویت است. و مستلزم تظاهر کارکرد بخش­های مستقل روانی جسمی و اجتماعی است. مانی این رویکردهای کل نگر در مورد سلامتی را به کل جهان گسترش می دهد و سلامتی بشر را از سلامتی سیاره زمین جدایی ناپذیر می داند. تودور[۲](۱۹۹۶) سلامتی روان را به شرح زیر تعریف می کند. سلامت روان شامل: توانایی زندگی کردن همراه با شادی، بهره وری و بدون وجود دردسر است. سلامت روان مفهوم انتزاعی و ارزیابی نسبی گری از روابط انسان با خود، جامعه و ارزش هایش است و نمی توان آنرا جدای از سایر پدیده های چند عاملی فهمید که فرد را به موازاتی که در جامعه به عمل می پردازد، می سازند. سلامت روان، شیوه سازگاری آدمی با دنیاست، انسان هایی که موثر، شاد و راضی هستند و حالت یکنواختی خلقی، رفتار ملاحظه گرانه و گرایش شاد را حفظ می کنند. سلامت روان عنوان و برچسبی است که دیدگاه ها و موضوعات مختلف  مانند: عدم وجود علایم احساسات مرتبط با بهزیستی اخلاقی و معنوی و مانند آنرا در بر می گیرد. برای ارائه یک تئوری در مورد سلامت روان، موفقیت برون روانی کافی نیست باید سلامت درونی روانی را به حساب آوریم. سلامت روان ظرفیت رشد و نمو شخصی می باشد. و یک موضوع مربوط به پختگی است. سلامت روان یعنی هماهنگی بین ارزش­ها، علایق­ها و نگرش­ها در حوزه عمل افراد و در نتیجه برنامه ریزی واقع بینانه برای زندگی و تحقق هدفمند مفاهیم زندگی است.سلامت روان، سلامت جسم نیست بلکه به دیدگاه و سطح روانشناختی ارتباطات فرد، محیط اشاره دارد. بخش مرکزی سلامت، سلامت روان است زیرا تمامی تعاملات مربوط به سلامتی به وسیله روان انجام می شود. سلامت روان ظرفیت کامل زندگی کردن به شیوهای است که ما را قادر به درک ظرفیتهای طبیعی خود می کند و به جای جدا کردن ما از سایر انسانهایی که دنیای ما را می­سازند ،نوعی وحدت بین ما ودیگران بوجود می­آورد. سلامت روان، توانایی عشق ورزیدن و خلق کردن است، نوعی حس هویت بر تجربه خود به عنوان موضوع و عامل قدرت فرد ،که همراه است  با درک واقعیت درون وبیرون ازخود و رشد واقع بینی واستدلال.

  سلامت روان و تعریف آن

پیش از پرداختن به تعریف سلامتی روانی لازم است به یک نکته اشاره نماییم. سه واژه­ی « بهداشت روانی» و «سلامت روانی» و « بهزیستی روانی[۳]» گرچه دارای معانی متفاوتی هستند، ولی در مواردی بجای یکدیگر به کار می روند(هرشن سن و پاور [۴] ۱۹۸۸،ترجمه منشی طوسی،۱۳۷۴).

کارشناسان سازمان بهداشت جهانی سلامت فکر و روان را این طور تعریف می کنند: « سلامت فکر عبارت است از قابلیت ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران، تغییر و اصلاح محیط فردی و اجتماعی و حل تضادها و تمایلات شخصی به طور منطقی، عادلانه و مناسب»( میلانی فر،۱۳۷۶).

بهداشت روانی یک زمینه تخصصی در محدوده ی روانپزشکی است و هدف آن ایجاد سلامت روان به وسیله پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای روانی، کنترل عوامل موثر در بروز بیماریهای روانی، تشخیص زودرس بیماریهای روانی، پیشگیری از عوارض ناشی از برگشت بیماریهای روانی و ایجاد محیط سالم برای برقراری روابط صحیح انسانی است. پس بهداشت روانی علمی است برای بهزیستی، رفاه اجتماعی و سازش منطقی با پیش­آمدهای زندگی(میلانی فر،۱۳۷۶).

سلامت روانی را می توان براساس تعریف کلی و وسیع تر تندرستی تعریف کرد. طی قرن گذشته ادراک ما از تندرستی به طور گسترده ای تغییر یافته است. عمر طولانی تر از متوسط، نجات زندگی انسان از ابتلاء به بیماریهای مهلک با کشف آنتی بیوتیک­ها و پیشرفت­های علمی و تکنیکی در تشخیص و درمان، مفهوم کنونی تندرستی را به دست داده که نه تنها بیانگر نبود بیماری است. بلکه توان دستیابی به سطح بالای تندرستی را نیز معنی می دهد.

 

[۱]  Graham

[۲] Theodor

[۳] Well- being

[۴] Hershenson & Power

[۱] Kelar

[۲]  Schefield

[۳] World Health Organization

 

50,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله سلامت سازمانی
  • مقاله سلامت روان
  • مقاله مدیریت گروهی استرس به شیوه‌ی شناختی – رفتاری و نقش آن در سلامت عمومی و استرس بیماری ها
  • مقاله رابطه ی سلامت اجتماعی با سبک‌های هویت
  • پرسشنامه کانون کنترل سلامت
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.