مقاله رویکردهای رهبری تحول آفرین

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله رویکردهای رهبری تحول آفرین

تعداد صفحات: ۴۰

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

رهبری موضوعی است که از دیرباز نظر محققان و عموم مردم را به خود جلب کرده است. شاید علت جذابیت گسترده رهبری این باشد که رهبری، فرآیندی بسیار اسرارآمیز است که در زندگی همه افراد وجود دارد. در اکثر موارد، دانشمندان علوم رفتاری کوشیده اند تا بدانند بر اساس چه ویژگی ها، تواناییها، رفتارها، منابع قدرت یا با تکیه بر چه جنبه هایی از موقعیت، توان رهبر در تأثیر بر پیروان و تحقق اهداف گروهی را می توان تعیین کرد. ( امیرکبیری و همکاران ، ۱۳۸۵ : ۱۱۸ )

سازمان های امروزی نمی توانند روند و سرعت تغییرات را متوقف سازند، بلکه تنها می توانند تردیدها، نوسانات و بی ثباتی ها را به فرصتها یی برای آموختن، تطابق و هم خوانی مطلوب تبدیل کنند. جهت مقابله با این محیط نامطمئن و تغییرات مستمر، نیاز به افرادی در نقش رهبر به شدت احساس می شود. بدیهی است که رهبری سنتی در هزاره سوم ادامه حیات نخواهد یافت و جهان نیازمند رهبرانی تحول گرا خواهد بود. رهبری تحول گرا به عنوان یکی از پارادایم های رهبری در روان شناسی سازمانی است که مورد تحقیق گسترده ای رضایت زیردستان قرار گرفته است.( ضیایی و همکاران ؛ ۱۳۸۹ : ۱۵-۱۴)

یکی از دغدغه های سازمان و پژوهشگران در چهار دهه پیشین ، رهبری بوده است و تلاش  بر آن بوده که این پدیده را با یک سری از معیارهای دانشگاهی، عملی کنند. یکی از جدیدترین رویکردهای شخصی که برای مطالعه رهبری پدید آمده است، بر اساس مدل رهبری تحول آفرین– مراوده ای خلق شده از سوی بس (۱۹۸۵ ) و عملیاتی شده از سوی بس و آوولیو[۱] (۱۹۹۵ ) می باشد: ((Dulewicz et  al ,2005,  p :406 در این مقاله ابتدا گذری بر رهبری و نظریه های آن می زنیم . سپس به تعریف رهبری تحول آفرین و  ابعاد و رویکردهای رهبری تحول آفرین می پردازیم.

 

واژه های کلیدی: رهبری تحول آفرین، نظریه های رهبری، رویکردهای رهبری تحول آفرین ،رهبری مبادله ای

 فهرست مطالب

چکیده ۵
مقدمه ۷
گذری بر رهبری ۹
۱ – نظریه صفات شخصی رهبری ۹
۲ – نظریه سبک های رفتاری ۹
۳ – نظریه وضعی (اقتضایی)رهبری ۹
۴ – نظریه رهبری تحول آفرین ۹
۱-نظریه صفات شخصی رهبری ۹
۲-نظریه رفتار رهبری ۱۰
مطالعات دانشگاه ایالتی اوهایو ۱۰
مطالعات رهبری میشیگان ۱۰
مطالعات پویایی گروه ۱۰
سیستمهای چهار گانه مدیریت ۱۰
شبکه مدیریت (رهبری) ۱۰
۳-نظریه اقتضائی ۱۱
نظریه اقتضای فیدلر ۱۱
نظزیه مسیر – هدف ۱۱
نظریه یا مدل تصمیم گیری(نظزیه رهبری مشارکتی)وروم ویتون ۱۱
نظریه رهبری وضعی هرسی و بلانچارد. ۱۱
۴-نظریه رهبری تحول آفرین ۱۳
سابقه رهبری تحول آفرین ۱۴
سبک رهبری تحو ل آفرین ۱۵
رهبری مراوده ای و رهبری تحول‌آفرین (دو رویکرد متفاوت) ۱۷
رویکردهای رهبری تحول آفرین ۱۹
۱- نظریه رهبری تحول آفرین برنز(۱۹۷۸) ۱۹
۲-نظریه رهبری تحول آفرین بنیس و نانوس (۱۹۸۵) ۲۰
۳- نظریه رهبری تحول آفرین تی چی و دیوانا (۱۹۹۰) ۲۱
۴-نظریه رهبری تحول آفرین شرمرهورن ۲۲
۵- نظریه رهبری تحول آفرین باس (۱۹۹۹-۱۹۸۵) ۲۳
۶-شاخصهای رهبری چند عاملی از دیدگاه بس و آوولیو ۲۵
رهبری تحول آفرین ۲۵
نفوذ ایده آل (ویژگی های آرمانی – رفتارهای آرمانی): ۲۵
ترغیب ذهنی ۲۷
ملاحظات فردی ۲۸
رهبری مبادله ای ( رهبری تبادلی ) ۲۹
پاداشهای مشروط ۳۰
مدیریت بر مبنای استثناء ۳۰
الف) مدیریت بر مبنای استثناء(فعال) ۳۱
ب)مدیریت بر مبنای استثناء(منفعل) ۳۱
رهبری عدم مداخله گر ۳۱
رهبری تحول آفرین و اعتماد به رهبر ۳۲
نتیجه گیری ۳۴
فهرست منابع و ماخذ ۳۵

 منابع

یعقوبی، نورمحمد، مقدمی، مجید؛ کیخا، عالمه(۱۳۸۹). بررسی رابطه بین رهبری تحول آفرین و رفتارشهروندی سازمانی کارکنان. پژوهش نامه مدیریت تحول، سال دوم، شماره ۴، نیمه دوم ۱۳۸۹

سنجقی، محمد ابراهیم.(۱۳۸۰). تحلیلی بر ماهیت و ابعاد رهبری تحول آفرین. فصلنامه علمی-پژوهشی علوم انسانی دانشگاه الزهرا(س)، سال یازدهم، شماره ۳۷ و ۳۸٫

موغلی، علی رضا (۱۳۸۳). رهبری تحول آفرین و ابزار سنجش آن(MLQ). مطالعات مدیریت، شماره ۴۴-۴۳ : ۱۱۲-۹۶٫

موغلی، علی رضا. (۱۳۸۲). طراحی الگوی رهبری تحول آفرین در سازمانهای اداری ایران. دانش مدیریت، شماره ۶۲ : ۱۰۰-۷۷٫

زالی، محمد رضا.(۱۳۸۰). رهبری تحول آفرین، فصلنامه مصباح، شماره۲۵٫

شرمرهورن، جان آر.هانت، جیمز جی و اوزبورن، ریچارد ان.(۱۳۸۰). مدیریت رفتارسازمانی، ترجمه ایران نژاد پاریزی، محمد علی زکلیکی و علی سبحان الهی، تهران، انتشارات مؤسسه تحقیقات و آموزش مدیریت.

امیرکبیری، علیرضا؛ خدایاری، ابراهیم؛ نظری، فرزاد و مرادی، محمد(۱۳۸۵). بررسی رابطه بین سبک های رهبری تحول آفرین و تبادلی باتعهد سازمانی کارکنان. فرهنگ مدیریت. سال چهارم، شماره چهاردهم، پاییز و زمستان ۱۳۸۵٫

بیک زاده، چعفر؛ نجفی ثالث، الهام، تأثیر رهبری تحول آفرین بر مؤفقیت استقرار شش سیگما، فصلنامه مدیریت، ۱۳۹۰، سال هشتم، شماره ۲۱، ص ۵۴-۴۱

حسینی، فرشید؛ رایج، حمزه؛ استیری، مهرداد؛ شریفی، سیدمهدی، بررسی ارتباط میان فرهنگ سازمانی و سبک های رهبری تحول آفرین و مبادله رهبر-پیرو، نشریه مدیریت دولتی، ۱۳۸۹، دوره دوم، شماره ۴، ص ۷۲-۵۵

 مقدمه

تغییرات گسترده و جهانی شدن در دنیای امروز مستلزم سبک رهبری متفاوت و جدیدی است که با استفاده بهینه از منابع و دارایی های مادی و انسانی، اهداف سازمان را تحقق بخشیده و قادر به توسعه ظرفیت ها و استفاده از آن ها باشد. رهبرانی که با خلق چشم اندازهای نوین، تدوین و توسعه بینش ها و الهام بخشی موجب تحول و نوآوری شده و با برانگیختن پیروان و ایجاد تعهد و مسئولیت پذیری و هماهنگی در آن ها، عوامل و عناصر سازمانی را به گونه ای به کار می گیرند که هم بقای سازمان راتضمین کرده و هم موجبات رشد آن هارا فراهم می سازند. این رهبران توانایی عمل مؤثر در شرایط پیچیده و مخاطره آمیز را داشته و این حس را در خود و زیردستانشان به وجود می آورند که در برابر چالش ها و فرصت های احتمالی واکنش مناسب از خود بروز دهند. رهبرانی که با مسئولیت پذیری و به کارگیری قوه تخیل خود و تحقق تخیلات و ایده ها، موجبات تعهد، مشارکت داوطلبانه و تلاش فوق العاده را در زیردستان فراهم آورده و در نهایت سازمان ها را به سمت سازمان های یادگیرنده هدایت میکنند. چنین رهبرانی را رهبران تحولی می نامند(مرتضوی و همکاران به نقل از میرکمالی، ۱۳۹۰).

رهبری تحول آفرین[۱]، یکی از تازه ترین رویکردهای مطرح شده نسبت به رهبری است که تحقیقات مربوط به آن در کشور انگشت شمار است. نظریه سبک رهبری تحول آفرین یکی از چارچوبهای نظری در دنیا است، که از سوی برنز[۲] (۱۹۷۸) و بس[۳] (۱۹۸۵) مطرح شده است. در سال­های اخیر نیز توجه زیادی به آزمودن الگوی نوین مدیریتی رهبری تحول گرا شده است.

رهبری تحول آفرین فرایند نفوذ آگاهانه در افراد یا گروه ها برای ایجاد تغییر و تحول ناپیوسته در وضع موجود و کارکردهای سازمان است.  رهبران تحول گرا پیروان را به سطوح بالاتری از انگیزش و اخلاق سوق می دهند  (ناظریانی؛ ۱۳۸۹، ص ۲۰)

رهبران تحول آفرین به منظور تقویت عملکرد کارکنان و سازمان، رابطه مثبتی با زیردستان برقرار می کنند، کارکنان را تشویق می کنند که از نیازهای شخصی فراتر رفته و در راستای تمایلات گروه و سازمان کار کنند. رهبر تحول آفرین زیردستان خود را بر می انگیزاند تا آنچه را در توان دارند انجام دهند. ( یعقوبی و همکاران، ۱۳۸۹، ص ۷۰-۶۹ )

 گذری بر رهبری

تقریبا پیش از سالهای ۱۹۵۰ میلادی تاکنون نظریه های رهبری فراز و نشیبهای متعددی را پشت سر گذاشته است. در واقع تکامل نظریه های رهبری شامل چهار دسته نظریه است:

۱ – نظریه صفات شخصی رهبری

۲ – نظریه سبک های رفتاری

۳ – نظریه وضعی (اقتضایی)رهبری

۴ – نظریه رهبری تحول آفرین [۴]

۱-نظریه صفات شخصی رهبری

در آغاز قرن بیستم چنین اعتقادی در میان مردم وجود داشت که بعضی افراد با خصیصه های خاصی بدنیا می آیند که آنها را رهبرانی اثربخش می سازد. در حالیکه دیگران بدنیا می آیند بدون اینکه دارای خصیصه های خاص رهبری باشند. قدیمی ترین نظریه در این مورد، نظریه مردان و زنان بزرگ است که بیان می دارد خصوصیات و توانایی های شخصی، عده ای را به طور طبیعی، رهبر می سازد. هر چند این نظریه، پشتوانه علمی محدودی دارد ولی بدین معنی نیست که هنوز مردم به آن اعتقادی ندارند(هیت[۵] و دیگران، به نقل از یعقوبی، ۱۳۸۹)

نتایج مطالعات مختلف نشان می دهد که هیچ لیستی از خصوصیات و مهارتهای رهبری نمی تواند قطعی و نهائی باشد و این به دلیل آن است که هیچ دو رهبری دقیقاً همانند هم نیستند و رهبران مختلف با افراد متفاوتی با وضعیتهای مختلف کار کرده و نیاز به خصوصیات متفاوتی هم دارند.

 

[۱] – Transformational Leadership

[۲] – Burns

[۳] – Bass

[۴] – Transformational Leadership

[۵] – Hitt

[۱] Bass & Avolio

 

60,000 ریال – خرید

 

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله قدرت ابزار رهبری
  • مقاله مدیریت و رهبری در ورزش
  • مقاله ویژگی ها و ابعاد رهبری خدمتگزار
  • مقاله مدل ویژگی های رهبری خدمتگزار
  • مقاله رهبری خدمتگزار و اعتماد سازمانی
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      شنبه, ۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.