مقاله بهنجاری و اختلالات روانی

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله بهنجاری و اختلالات روانی

تعداد صفحات: ۴۸

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

سازمان بهداشت جهانی (WHO[1])، بهنجاری را سلامت کامل جسمی، روانی و اجتماعی می‏داند. سلامت روانی مستلزم فقدان اختلال روانی است. در متن بازنگری شده ویرایش چهارم کتابچه تشخیصی و آماری اختلالات روانیDSM-IV-TR[2] (2000) چنین آمده است:

اختلال روانی، سندرم یا الگوی روانشناختی یا رفتاری است که با ناراحتی (مانند یک علامت دردناک) یا افزایش قابل توجّه خطر رنج، مرگ، درد، ناتوانی یا از دست رفتن چشمگیر آزادی عمل همراه باشد. به علاوه سندرم یا الگوی مزبور نباید صرفاً واکنش‎های قابل انتظار و مورد قبول فرهنگ جامعه در برابر رویداد خاصّی نظیر مرگ عزیزان باشد.

از لحاظ تاریخی دو طبقۀ عمدۀ اختلالات روانی عبارتند از: روان‏پریشی و راون‎نژندی.

رابرت کمپل (۲۰۰۵) تعریفی از سلامت روانی در فرهنگ لغات روان‏پزشکی کمپل بیان می‏کند که مقبولیت وسیع و کاربرد رایجی دارد. کمپل سلامت روانی را در فرهنگ خود این گونه تعریف می‏کند: ((افراد بهنجار از نظر روانی کسانی هستند که با خود و محیط اطرافشان هماهنگ و سازگار هستند و با مقتضیات فرهنگی یا قوانین اجتماع خود هماهنگی پیدا می‏کنند. این افراد ممکن است واجد انحراف طبی یا بیماری باشند ولی تا هنگامی که بیماری مزبور، استدلال، قضاوت، توانایی هوشی و توانایی سازگاری شخصی و اجتماعی آنها را مختل نکرده است از نظر روانی سالم یا بهنجار محسوب می‎شوند.))

 

واژه های کلیدی: بهنجاری، اسکیزوفرنی، اختلالات خلقی، اختلالات اضطراب، سندرم خستگی مزمن

فهرست مطالب

چکیده ۴
مقدمه ۵
بهنجاری ۶
دیدگاه‌های کارکردی در مورد بهنجاری ۸
نظریات روانکاوی در مورد بهنجاری ۸
میزان بروز بیماری‌های روانی ۱۰
مسائل بین فرهنگی ۱۱
طبقه ‏بندی در روان‏پزشکی ۱۱
۱- اسکیزوفرنی ۱۳
۲-سایر اختلالات پسیکوتیک ۱۸
۳-اختلالات خلقی ۲۱
۴- اختلالات اضطراب ۲۶
۵- اختلال استرس پس از سانحه و اختلال استرس حاد ۲۹
۶- اختلال اضطراب منتشر ۳۰
۷- اختلالات شبه جسمی ۳۱
۸- سندرم خستگی مزمن ۳۳
۹- اختلالات ساختگی: ۳۶
۱۰- اختلالات تجزیه‏ای ۳۷
۱۱- اختلالات خوردن ۴۲
۱۲- خواب طبیعی و اختلالات خواب ۴۴
جمع ‏بندی ۴۶
فهرست منابع و ماخذ ۴۸

 منابع :

رضاعی، فرزین (۱۳۹۱). خلاصه روانپزشکی جلد اول، چاپ پنجم، انتشارات ارجمند.

رضاعی، فرزین (۱۳۹۱). خلاصه روانپزشکی جلد دوم، چاپ پنجم، انتشارات ارجمند.

رضاعی، فرزین (۱۳۹۱). خلاصه روانپزشکی جلد سوم، چاپ پنجم، انتشارات ارجمند.

پورافکاری، نصرت الله (۱۳۹۱). خلاصه روانپزشکی جلد اول، چاپ چهارم، تهران: آینده سازان، شهراب.

Lidz T. (1976). The person: His and her development throughout the Life Cycle. New York: Basic Books.

Campell AV. (2005). Mental health practice: Can philosophy help? Aust N Z J Psychiatry.

Erikson E. (1950). Childhood and society. New york: WW Norton.

 مقدمه

روانپزشکی در فصل مشترک پزشکی، روانشناسی، جامعه‏ شناسی و فرهنگ قرار دارد و به همین دلیل در رویکرد این تخصص پزشکی به بیماری‌ها چهار مدل متفاوت وجود دارد:

۱- مدل بیماری ۲- مدل روانپریشی ۳- مدل شناختی ـ رفتاری ۴ ـ مدل اجتماعی.

نفس وجود و ادامه حیات این چهار مدل نشان می‏دهد که در هر یک از آن‏ها حقیقتی وجود دارد. اخیراً تلاش‏هایی برای یکپارچه کردن این مدل‏ها انجام شده اما هنوز به سرانجامی نرسیده است و معلوم نیست که مدل تلفیقی یا التقاطی، تصویر کامل‏تری از بیماری روانی را ارائه دهد.

برخی نیز بر این اعتقادند تلاش برای یکپارچه کردن این رویکردها از بنیاد عبث است. چرا که ماهیت روانپزشکی و موضوع مورد مطالعه آن نوعی تکثرگرایی نظری ایجابی را طلب می‏کند و وضعیت روانپزشکی را با عدم قطعیت موجود در فیزیک کوانتومی مقایسه می‏کنند، یعنی همان‏طور که نمی‏توان ماهیت موجی یا ذره‏ای نور را جدا از مشاهده‏گر دانست، شاید بیماری روانی به صورت امری انتزاعی، مجرد و مجزا از دوربین مشاهده‏گر وجود خارجی نداشته باشد. و اگر این دیدگاه ساخت‏گرایی را قبول داشته باشیم می‏توان ادعا نمود یکی از دلایل تکّثرگرایی نظری و مدل‏های مختلف در روانپزشکی و علوم بهداشت روان آن است که در این رشته، مشاهده‏گران واقعیت در زمینه‏های متفاوتی آموزش دیده‏اند.

تشریح هر یک از این چهار مدل مجال دیگری را می‏طلبد، اما جا دارد به مدل روانپزشکی اجتماعی و دو جزء آن یعنی روانپزشکی فرهنگی و روانپزشکی مبتنی بر جامعه[۱] پرداخته شود.

مهم است که تأثیر عوامل فرهنگی را در تظاهر، بروز و فرجام اختلالات روانپزشکی درک کنیم و از قوانین حاکم فرهنگی در جهت پیشبرد درمان و ارتقاء سلامت روان به خوبی استفاده کنیم.

بهنجاری[۲]

سازمان بهداشت جهانی (WHO[3]بهنجاری را سلامت کامل جسمی، روانی و اجتماعی می‏داند. سلامت روانی مستلزم فقدان اختلال روانی است. در متن بازنگری شده ویرایش چهارم کتابچه تشخیصی و آماری اختلالات روانیDSM-IV-TR[4] (2000) چنین آمده است:

اختلال روانی، سندرم یا الگوی روانشناختی یا رفتاری است که با ناراحتی (مانند یک علامت دردناک) یا افزایش قابل توجّه خطر رنج، مرگ، درد، ناتوانی یا از دست رفتن چشمگیر آزادی عمل همراه باشد. به علاوه سندرم یا الگوی مزبور نباید صرفاً واکنش‎های قابل انتظار و مورد قبول فرهنگ جامعه در برابر رویداد خاصّی نظیر مرگ عزیزان باشد.

از لحاظ تاریخی دو طبقۀ عمدۀ اختلالات روانی عبارتند از: روان‏پریشی[۵] و راون‎نژندی[۶]، روان‏پریشی طبق تعریف عبارتست از اختلال جدّی واقعیت سنجی[۷].

در تخریب جدّی واقعیت سنجی، فرد در مورد صحت ادراکات و افکار خود ارزیابی نادرستی به عمل می‏آورد و حتّی در حضور شواهد نقض کننده، در مورد واقعیت بیرونی استنتاج های ناصحیحی می‏کند. اصطلاح روان‏پریشی در مورد تحریفاتی جزئی واقعیت که قضاوت نسبی را در بر می‏گیرد به کار نمی‏رود. برای مثال افراد افسرده‏ای که دستاوردهای زندگی خود را دستکم می‏گیرند، روان‏پریش محسوب نمی‏شوند، امّا کسانی که معتقدند موجب فاجعه‏ ای طبیعی شده‏اند روان‏پریش هستند.

روان‏نژندی عبارتست از یک اختلال مزمن یا راجعه که مشخّصه اصلی آن اضطراب است که ممکن است به تنهایی یا به صورت علامتی نظیر وسواس فکری، وسواس عملی، هراس یا کژکاری جنسی بروز کند. روان‏پریشی مترادف تخریب شدید کارکرد اجتماعی و شخصی است که مشخّصه آن کناره‌گیری اجتماعی و عدم توانایی انجام نقش‏های معمول خانگی و شغلی است. روان‏نژندی به معنای سالم ماندن واقعیت سنجی و سازمان شخصّیتی است امّا در روان‏نژندی انواعی از علایم بالینی آزارنده، فرد را دچار رنج ناراحتی می‏کنند. (Kaplan & Sadock’s, 2007: 27).

 

[۱] – community psychiatry

[۲] – normality

[۳] – world Health orgarization

[۴] – diagnistic and statistical manual of mental disorfers

[۵] – psychosis

[۶] – neurosis

[۷] – reality testing

[۱] – world Health orgarization

[۲] – diagnistic and statistical manual of mental disorfers

 

70,000 ریال – خرید

 

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله اختلالات شخصیت و خلقی یا عاطفی
  • مقاله روش‌های درمانی اختلالات روانی
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.